Štampa

Nova brošura o Ulcinjskoj solani

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Hrvatsko društvo za zaštitu prirode i ptica uz podršku organizacije EuroNatur i fondacije MAVA izradili su brošuru „Zaštitimo Jadranski migratorni put – Ulcinjska solana".
 
 
Brošura sadrži pregled istorijata, karakteristike vrijednosti biodiverziteta Ulcinjske solane, kao i prijetnje području: prestanak rada fabrike soli, problem upravljanja vodnim režimom, krivolov, pitanje vlasništva, urbanizacija: U brošuri su takođe navedena i potencijalna rješenja za pomenute prijetnje.
 
Osim za ovo područje, izrađene brošure i za značajna područja za ptice na regionalnom nivou kao što su  Labudovo okno u Srbiji, Delta Neretve u Hrvatskoj, Livanjsko polje i Hutovo blato u BiH, koje se takođe nalaze na Jadranskom migratornom putu.
 
Jadranski migratorni put je koridor kojeg milioni ptica selica iz Evrope i zapadne Azije koriste tokom svoje seobe – u jesen sa sjevera prema jugu, odnosno u proljeće u suprotnom smjeru. Tokom ovog putovanja ptice prelijeću više hiljada kilometara preko planina Balkana i Jadranskog mora, Apeninskog poluostrva, Sredozemnog mora te dolaze do obala sjeverne Afrike. Tokom duge seobe sve ptice s vremena na vrijeme moraju sletjeti kako bi se odmorile i nahranile prije nastavka svog putovanja. Duž Jadranskog migratornog puta postoji niz važnih odmorišta koje ptice redovno koriste i koje su prave oaze za desetine hiljada selica. Na našoj obali Ulcinjska solana je jedno od najznačajnijih i ujedno najvećih staništa za ptice.


Brošuru možete pogledati ovdje.

foto publikacija

banervolonter