Štampa

Proslava Dana Zelenog pojasa u Albaniji

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Društvo za zaštitu prirode Albanije (PPNEA) pozivaju ljubitelje prirode da učestvuju na sajmu i festivalu "Dan Zelenog pojasa 2018" koji će biti održan u nedelju, 23. septembra u kanjonu rijeke Cijevne, harizmatičnom gradiću Tamare u Albaniji.


Cilj događaja je promocija prirodnih i turističkih vrijednosti područja sliva rijeke Cijevne u Crnoj Gori i Albaniji, kao i jačanje saradnje na polju turizma i razvoja socio-ekonomskih aktivnosti. Osim učesnika iz Crne Gore, na sajmu će učestvovati proizvođači domaćih proizvoda i rukotvorina iz regiona Keljmend u Albaniji, a biće priređen i prigodan kulturno-umjetnički program.


Zbog ograničenog broja mjesta, svi zainteresovani trebaju prijaviti svoje učešće najkasnije do najkasnije do petka, 21. septembra do 15h putem e-mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Prevoz će biti organizovan iz Podgorice, sa polaskom u 8.00h ispred KIC "Budo Tomović". 

 

Progam  Kelmend


Proslava Dana Zelenog pojasa (Green Belt) se organizuje u saradnji sa Društvom za zaštitu prirode Albanije, i predstavlja prekograničnu inicijativu na zajedničkoj promociji vrijednosti Zelenog pojasa, mreže zaštićenih područja i područja od interesa za zaštitu koja se nalaze duž bivše gvozdene zavjese. "Zeleni pojas" u Crnoj Gori se prostire u dužini od 172 kilometra pograničnog pojasa prema Albaniji kojeg sačinjava niz zaštićenih prirodnih dobara, stoga i varijeteta ekosistema i bogatstva biodiverziteta. Ovo područje je predstavljalo dio gvozdene zavjese tokom hladnog rata a stoga je i dobro očuvano. "Zelenom pojasu" u Crnoj Gori pripadaju sledeća područja: Ulcinjska solana, delta rijeke Bojane, Skadarsko jezero, kanjon rijeke Cijevne i Nacionalni Park Prokletije.

ZeljkoScepanovic Pecina 3Autor fotografije: Željko Šćepanović

banervolonter