Štampa

Proslava Ramsara na Ulcinjskoj solani

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore je i ove godine obilježio Svjetski dan močvarnih staništa, organizovanjem izleta za đake United Kids international škole iz Podgorice.

 

Ovom prilikom smo upoznali mališane sa istorijom solane, pričali o važnosti ovog lokaliteta i posmatrali ptice. Cilj ovakvih akcija je podići svijest o važnosti močvarnih staništa i edukovati o njihovom uticaju na naše živote, ali i skrenuti pažnju koliko su zaista ugrožena i kako ih zaštiti.

DSC 1584

U Crnoj Gori postoje tri Ramsar područja: Skadarsko jezero, Ulcinjska solana i Tivatska solila. Sva tri područja pogodna su za različite vidove rekreacije, važna su za živote lokalne zajednice, opstanak biljnog i životinjskog svijeta, korisne ukoliko dođe do poplava.

Posljedice uništavanja močvarnih lokaliteta su fregmentacija staništa, zagađenje močvarnih područja, diverzija vode, urbanizacija.. Ljudski faktor nanosi štetu ali je i ljudski faktor može ispraviti.

Aktivnosti povodom Svjetskog dana močvarnih staništa organizovane su u sklopu BioNet mreže, za projekat Partnerstvo za prirodu, koji podržava Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime njemačke vlade, a realizuje se u partnerstvu sa Centrom za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i Društva za zaštitu i proučavanje ptica (Srbija)

banervolonter