Štampa

Holanđani prvaci u korišćenju vjetroenergije u željezničkom saobraćaju

on .

Holandska željeznica odlučila je napustiti praksu upotrebe energije dobijene iz fosilnih goriva, sa ciljem 100% iskorišćavanja vjetroenergije u svom radu. Politika korišćenja energije dobijene iz obnovljivih izvora uvedena već početkom ove godine rezultirala je sa nevjerovatnih 50% iskorišćenosti vjetroenergije sa ciljem da se ona 100% poveća do 2018. godine. „Zelena" politika počela se realizovati nakon potpisivanja sporazuma nacionalne željezničke kompanije i distributera električne energije kojim je ugovoreno korišćenje energije iskuljučivo dobijene iz obnovljivih izvora.

Holandija je zemlja inače poznata po uspješno dobijenim tužbama protiv Vlade u pogledu preuzetih obaveza smanjenja emisije gasova staklene bašte. Naime, holandska vlada je obećala smanjiti emisije štetnih gasova za najmanje 75% u odnosu na 1990. godinu i to do 2020. godine. Kako su do sada uspjeli ostvariti smanjenje od 83% građani nisu bili zadovoljni što je rezultiralo tužbom. Transformacija željeznice bazirane na energiji vjetra trebala bi približiti ovu zemlju želji njenih građana, a to je smanjenje emisije gasova staklene bašte u najvećoj mogućoj mjeri.

U pomenutom sporazumu navodi se da energiju vjetra ne treba prikupljati iz postojećih izvora što u konačnom ne bi dovelo do veće upotrebe energije dobijene iz obnovljivih izvora već do preraspodjele vjetro-generisane struje. To znači da energetski dobavljači moraju investirati u nove tehnologije koristeći postojeće vjetroelektrane u zemlji ali i uvoz iz belgijskih i skandinavskih kompanija.

Voz na hidrogenski pogon u Kini

Jedan od najvećih zagađivača na svijetu, Kina ima sasvim drugačiji pristup smanjenju zagađenja koje proizvodi njihova saobraćajna mreža. Ova zemlja u potpunosti napušta tradicionalan koncept željeznice radeći na prototipu voza na hidrogenski pogon koji umjesto škodljivih gasova otpušta samo vodu.

U odnosu na ove dvije zemlje koje uvode inovacije u ekološki prihvatljiv željeznički saobraćaj, Sjedinjene Američke Države su trenutno fokusirane na izgradnju vjetroelektrana kako bi u budućnosti mogle razmatrati prelazak na karbonski neutralne željezničke sisteme.

Ovaj tekst je finansiran donacijom Evropske komisije kroz ETNAR projekat i ne odražava nužno stavove Evropske komisije niti ostalih korisnika ETNAR projekta.

banervolonter