Štampa

Danska oborila sopstveni svjetski rekord u proizvodnji električne energije dobijene iz vjetra

on .

Danska je uspjela da postavi još jedan energetski rekord, generišući preko 42% električne energije iz dobijene iz vjetroelektrana. Naime, ova zemlja je uspjela povećati za 3% postotak generisanja energije dobijene iz vjetra u odnosu na prošlu godinu, kada su postavili svjetski rekord. Ovaj podatak pokazuje da su zemlje Skandinavije na dobrom putu za postizanje energetskog cilja u vidu generisanja najmanje 50% energije dobijene iz vjetra do 2020. godine, te da će ubrzo ispuniti svoje obaveze preuzete na konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu.

Prošle godine, Danska je uspjela da se postavi svjetski rekord kada je obezbijedila 39,1% potražnje električne energije upravo iz vjetra. Uprkos tome što je i ovaj podatak bio dovoljno impresivan, Danci su ipak uspjeli da postave rekord i ove godine, kada je u jednom danu obezbjeđno 140% potražnje za energijom. U prosjeku, ova država proizvodi višak energije dobijene iz vjetra i to 16% vremena. U ovakvim danima, Danska je čak u stanju da izvozi energiju u susjedne zemlje poput Njemačke, Švedske i Norveške.

climate2014-denmark-100pct

Kada nema dovoljno energije iz vjetra da zadovolji potražnju svojih građana, Danska vrlo često uvozi solarnu energiju iz Njemačke ili hidroenergiju iz Norveške, u nastojanju da održi svoju poziciju jednog od najvećih korisnika obnovljivih izvora energije u svijetu. Kada ni vjetar ni solarna energija nisu dovoljne, Danska koristi energiju iz biomase a vrlo rijetko prljave izvore poput uglja.

Impresivni podaci iz 2015. godine su naročito zanimljivi ako se ima u vidu činjenica da ova zemlja nije značajno povećala svoje kapacitete za dobijanje energije iz vjetra. U stvari, dvije najveće vjetroelektrane uopšte nisu radile prošle godine. Da si ova dva postrojenja radila Danska bi generisala čak i do 43,5% svojih energetskih potreba. Porast u prošlogodišnjim podacima pripisuje se uglavnom posebno vjetrovitom godinom.

Prije samo 10 godina, energija vjetra činila je svega 18,7% ukupne potrošnje električne energije u Danskoj da bi se sada gotovo udvostručila. Sa ciljevima podizanja ovog procenta do 50% do 2020. godine, Danska ima još ambiciozniji plan za generisanje nevjerovatnih 90% električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine. Ovaj plan premašuje očekivanja sa nedavnog samita u Parizu, gdje je dogovoreno da sve države moraju smanjiti emisije gasova staklene bašte za 40% do 2030. godine kao i povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za 27%.

Ovaj tekst je finansiran donacijom Evropske Komisije kroz projekat ETNAR, ali ne odražava nužno stavove Evropske komisije niti ostalih korisnika ETNAR projekta.

banervolonter