Štampa

Nakon Danske i Portugal ostvario potpunu proizvodnju struje iz obnovljivih izvora

on .

Samo nekoliko dana nakon što je Njemačka proizvela toliko energije iz obnovljivih izvora da su praktično morali platiti potrošačima da je koriste, još jedna zemlja je postigla vlastiti rekord. Naime, Portugalija je uspjela da za četiri uzastopna dana, generiše struju dobijenu samo iz obnovljivih izvora. Analiza podataka nacionalnih energetskih mreža u ovoj zemlji pokazala je da je ukupna potrošnja električne energije, snabdjevena energijom dobijenom iz sunca, vjetra i vode i to u periodu između 7. i 11. maja, 2016. godine. Ovaj podatak samo je jedan u nizu nakon obaranja rekorda u Njemačkoj i Danskoj koja je uspjela da generiše čak 42% električne energije u 2015. Samo iz energije vjetra.

Ova zemlja je prešla dug put dok nije smanjila svoju zavisnost o fosilnim gorivima i prešla na održive izvore energije. Sa ovakvim rezultatom postignutim u proljeće, energetske kompanije se nadaju da će ljeto biti jednako uspješno. I sve ovo iz zemlje koja je prije samo tri godine generisala polovinu svoje energije iz prljavih izvora, a skoro trećinu iz nuklearnih elektrana. Međutim prošle godine, uspjeli su da preokrenu stvari, tako da sada skoro polovinu električne energije dobijaju iz obnovljivih izvora.

Portugalija samo pokazuje da je apsolutno moguće prebaciti se sa fosilnih goriva, na obnovljive izvore, uprkos protivnim mišljenima. Ovaj uspjeh samo je još jedan pokazatelj da sve više i više zemalja ne samo u Evropi, nego širom svijeta prihvata čistu energiju.

Ovaj tekst je finansiran donacijom Evropske Komisije kroz projekat ETNAR, ali ne odražava nužno stavove Evropske komisije niti ostalih korisnika ETNAR projekta.

banervolonter