Štampa

Škotska iz energije vjetra upravo proizvela dovoljno struje za dnevne potrebe stanovništva

on .

Jaki vetrovi u kombinaciji sa niskom potrošnjom tokom ljeto, pomogli su Škotskoj da dostigne prekretnicu na putu ka napuštanju fosilnih goriva u potpunosti. Po prvi put u istoriji, turbine su proizvele više struje nego što je ikorišćeno u cijeloj Škotskoj u jednom danu. Naime, 07. avgusta 2016. godine neuobičajeno vjetrovito vrijeme pomoglo je proizvodnji struje iz energije vjetra za oko 106% od ukupno utrošene električne energije tog dana. Škotska inače zahvaljujući svojoj energetskoj politici generiše gotovo polovinu potražnje iz obnovljivih izvora.

Scotland

Dakle, u nedelju 07. avgusta turbine su generisale 39,545 MWh dok je ukupna potrošnja tog dana iznosila 37,202 MWh. Pored pogodnog vjetrovitog vremena ovakvom rezultatu pomogla je i činjenica da se vikendom inače troši manje električne energije nego radnim danima. Takođe je manja potrošnja energije ljeti.

Da se podsjetimo, u maju ove godine Njemačka je bila u suficitu električne energije koju je tokom nekoliko 15 minutnih intervala praktično distriburiala građanima uz nadoknadu od 50 eura po MWh. Pored toga, prethodne godine Danska je ostvarila proizvodnju iz energije vjetra u iznosu od 140% u odnosu na potrošnju.

Ovaj tekst je finansiran donacijom Evropske Komisije kroz projekat ETNAR, ali ne odražava nužno stavove Evropske komisije niti ostalih korisnika ETNAR projekta.

banervolonter