Print

Trinity – novi izum u svijetu vjetrenjača

on .

Na tržištu se iz dana u dan pojavljuju nove tehnologije, čiji je cilj obezbjeđivanje električne energije na ekološki prihvatljiv način. Takvi izumi se prvenstveno oslanjaju na obnovljive izvore energije poput sunca, vode i vjetra. I dok je snaga vode pitanje koje zahtijeva velike investicije pritom, mijenjajući čitava staništa i ugrožavajući biodiverzitet područja dotle energija sunca i vjetra generalno ne uzrokuju velike štete osim kada su projekti izvedeni suprotno načelima zaštite prirode. Prednost vjetra nad suncem zavisi od klimatskih uslova svake zemlje. Crna Gora ima sreću da broj sunčanih dana premašuje polovinu godine ali postoje i one zemlje koje se ne mogu uvjek osloniti na sunce (kontinentalna Evropa). Svakako pretpostavka je da se uvjek može računati na blag povjetarac.

Upravo ova pretpostavka bila je polazna osnova tima Skajaquoda (sa sjedištem u Minesoti, USA) koji na Kick starter-u pokušavaju sakupiti dovoljno sredstava za sprovođenje projekta Trinity. Za sada je prikupljeno 75.000 US dolara kako bi njihova prenosiva mini vjetrenjača ugledala svijetlost dana.

Autori plastične vjetrenjače Trinity svoj proizvod su bazirali na prenosivom cilindru visine 30.5 cm koja u svom trupu sadrži tri aluminijumske nogare koji se izvlače prilikom upotrebe. Važna karakteristika mini vjetrenjače je njena vodotpornost (ukoliko je vjetar propaćen sa kišom).

Princip rada je zasnovan na pokretnim lopaticama koje okreće interni generator od 15 vati istovremeno puneći litijum-polimersku bateriju od 15.000mAh. Korišćenjem jednog od dva USB porta na dnu jedinice, može se puniti manji električni uređaj (telefon, tablet, računar).

Prema autorima projekta jedno punjenje baterije vjetrenjače bi trebalo da omogući četiri do šest punjenja mobilnog telefona, iako se uređaji mogu puniti i direktno iz generatora. Ako korisnici žele koristiti vjetrenjaču kao dodatni izvor energije, a nemaju vremena ili povjetarca, mogu je i direktno napuniti na utičnicu preko integrisanog mini USB porta.

Kompanija Skajaquoda nije navela koliko je vremena potrebno da se baterija vjetrenjače potpuno napuni, iako to očigledno zavisi od brzine vjetra. Kompanija planira da pruži tu bitnu informaciju uskoro.

Predložena maloprodajna cijena za vjetrenjaču Trinity je 399 US dolara. Ako želite podržati ideju i biti jedan od budućih korisnika ovog izuma posjetite stranicu Trinity projekta.

Ovaj tekst je finansiran donacijom Evropske komisije kroz projekat ENTAR, i ne odražava nužno stavove Evropske komisije niti ostalih korisnika ETNAR projekta.

banervolonter