Print

Revolucionarna vjetroelektrana za domaćinstva

on .

Protekle, 2014. godine u Holandiji predstavljena je vjetroelektrana čija turbina ne stvara buku i proizvodi više struje. Kompanija za istraživanja i razvoj The Archimedes predstavila je novu revolucionarnu generaciju vjetroelektrana za kućnu upotrebu, koje će stvarati puno više struje od sadašnjih vjetroturbina. Liam F1 je urbana vjetroelektrana svrdlastog oblika i uz to je vrlo tiha. Upravo je buka koju su stvarali propeleri dosadašnjih vjetroelektrana bila razlog što taj obnovljivi izvor energije nije bio prihvatljiv za domaćinstva. Ova vjetroturbina stvara prosječno 1.500 kilovatsati energije uz brzinu vjetra od pet metara u sekundi, što odgovara otprilike polovini potreba za strujom prosječnog domaćinstva. U kombinaciji sa solarnim krovom domaćinstvo bi moglo pokriti sve svoje energetske potrebe. Kako je interes za ugradnjom ove mini vjetroturbine postao značajan kompanija je počela razvijati i male turbine za brodove i za napajanje rasvjetnih stubova.

Tehničke karakteristike: Liam F1 Mini je mala turbina na vjetar sa prečnikom od 0,75 metara koji teži oko 32 kilograma. Zbog svoje veličine i težine pogodna je za ugradnju na skoro svakom krovu i zidu. Zbog kupastog oblika, ova turbina će se okretati u bilo kom pravcu vjetra, počevši od brzine od 2m/s, pa čak i kada se pravac vjetra mijenja mnogo. Obzirom da radi tiho, ne predstavlja izvor buke ni za ukućane ali ni za pješake u blizi. Pored pristupačne cijene ova turbina može generisati oko 40% energije iz vjetra.

Ovaj tekst je finansiran donacijom Evropske komisije kroz projekat ENTAR, i ne odražava nužno stavove Evropske komisije niti ostalih korisnika ETNAR projekta.

banervolonter