Print

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora primorala Njemačku da građanima plaća potrošnju

on .

Računi za struju su vrlo često besmisleno visoki i to najčešće kao rezultat energetski intenzivnog načina života. Pa ipak ponekad, zahvaljujući silama prirode, desi se čudo. Jedno takvo čudo zadesilo je građane Njemačke nakon pojave izuzetno sunčanog dana potpomognutog vjetrom. Naime, 8. maja, obnovljivi izvori energije generisali su 87% ukupne električne potrošnje. Sa dodatkom konvencionalnih elektrana u zemlji, proizvodnja je zapravo prevazišla domaće potrebe. Ovaj višak energije znači da je cijena energije negativna, odnosno da su potrošači efektivno plaćeni da troše struju.

Sličan situacija zadesila je i Dansku prošle godine, kada je strahovito vjetrovit dan povećao proizvodnju iz energije vjetra toliko da su turbine same generisale 140% nacionalnih potreba, dok se višak energije izvezao u Njemačku, Norvešku i Švedsku.

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija, Njemačka namjerava da bude prvak obnovljive energije. Ova zemlja je obećala da će se do 2025. godine, napajati isključivo iz obnovljivih izvora. Dani poput onog 8. maja daju takvoj ambiciji kredibilitet.

Nedavna istraživanja ukazuju da se bližimo energetskoj revoluciji. Fosilna goriva će biti napuštena, a obnovljivi izvori će preuzeti tržište. Međunarodna agencija za energiju prognozira da će se do 2020. godine, više od četvrtine svijeta, napajati iz obnovljivih izvora što je i cilj Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Zemlje širom svijeta pojačavaju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uključujući i Njemačku. Švedska je već inicirala zakonodavne i infrastrukturne promjene koje bi joj pomogle da postane prva nacija bez upotrebe fosilnih goriva na svijetu; Maroko će uskoro imati 24/7 koncentrisanu solarnu elektranu koja će biti u stanju da konstantno snabdijeva kompletan region Afrike; SAD, Kanada, i Kina su se složile da moraju početi napuštati fosilna goriva.

Mnoge zemlje povećavaju svoju sposobnost za napuštanje prljavih izvora energije adaptacijom na nuklearne elektrane, što je poseban slučaj u Njemačkoj. Međutim ukoliko žele napustiti fosilna goriva u bliskoj budućnosti, moraju se odreći i nuklearnih elektrana, koje ih i pored nulte emisije ugljen-dioksida, mogu omesti na putu ublažavanja posljedica klimatskih promjena za koje je odgovorno čovječanstvo.

Ovaj tekst je finansiran donacijom Evropske Komisije kroz projekat ETNAR, ali ne odražava nužno stavove Evropske komisije niti ostalih korisnika ETNAR projekta.

banervolonter