restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Print

Ornithological camps enhanced the regional cooperation on bird protection on regional level

on .

Within last eight months, Center for Protection and Research of birds, Preservation and Protection of Natural Environment in Albania, Macedonian Ecological Society and Ornithological society „Naše ptice" jointly implement the project „Birds Without Borders-BWB" which was supported by Western Balkans Fund, aiming to boost cooperation between Western Balkans 6 members, to strengthen relations and regional cohesion, and to advance integration into the European Union.Within the project, four regional ornithological camps where implemented, where participated 54 students and researchers from Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Kosovo and Albania. Camps where implemented at the important bird area along Adriatic Flyway such as: Shar Mountain in Macedonia, Kupresko field in Bosnia and Herzegovina, Ulcinj salina in Montenegro, and national park Divjake-Karavasta in Albania.

kamp wbf Albania
The joint cooperation resulted with establishment of the Alliance "Birds Without Borders" which was formalized by signing the joint MoU.

wbf camp final press

Print

Ulcinj Salina – bird paradise or deadly trap

on .

Ulcinj Salina once more proved to be a deadly trap for birds after shooting of tracked griffon vulture from Croatia. Griffon vulture Perun, who was released on September 17, after a recovery on the island of Cres in Croatia, equipped with a satellite transmitter, has successfully cruised over the Kvarner islands, along with his friend Jadran, who has managed to reach his final destination in Greece. Unfortunately, probably due to exhaustion, Perun has stopped at Ulcinj Salina what turned out to be a fatal decision.

Print

Mjesec dana ćutanja crnogorske vlade o Cijevni

on .

Prije tačno mjesec dana građane Crne Gore, neprijatno je iznenadila vijest da je rijeka Cijevna u svom gornjem toku koji protiče kroz Albaniju, drastično devastirana usljed izgradnje malih hidroelektrana.

Podsjećamo da je na teritoriji Albanije na rijeci Cijevna u toku izgradnja jedne mHE dok je prema nezvaničnim informacijama planirana izgradnja ukupno 14 mHE. Odgovori na pitanja koje smo do sada dobili od nadležnih institucija iz susjedne Albanije, nejasni su i oprečni. Naime, informacije jednih izvora impliciraju na to da predmetne mHE nisu dobile neophodne dozvole a sa druge strane crnogorskoj javnosti je saopšteno da ne postoje prekogranični uticaji te da samim tim nije bilo potrebno uključivati našu javnost.

Kontradiktornost u odgovorima i velike nepoznanice o tome šta država Albanija tačno planira na ovoj rijeci, trebale bi biti dovoljan razlog da naše institucije pokrenu inicijativu za uključivanje u proces prekograničnog uticaja na životnu sredinu, shodno ESPOO konvenciji čije su potpisnice i Crna Gora i Albanija. Već sada je jasno da se države potpisnice ne mogu usaglasiti oko toga da li bi moglo biti značajnih negativnih posljedica preko granica, te se očekuje da država Crna Gora to pitanje uputi istražnoj komisiji koja se u ovakvim slučajevima formira sa ciljem da neutralno sprovede javnu raspravu i izrazi svoj stav o tome u kojem stepenu će predmetni projekti uticati na životnu sredinu.

Imajući u vidu da je kanjon Cijevne Emerald stanište, a samim tim i jedan od kandidata za buduće Natura 2000 zaštićeno područje, te da je u Crnoj Gori kanjon proglašen spomenikom prirode (III IUCN kategorija), posebno zabrinjava činjenica da ni nakon mjesec dana od saznanja da je rijeka Cijevna devastirana u svom gornjem toku, crnogorske nadležne institucije nisu uradile gotovo ništa kako bi sačuvali ovu rijeku zaštićenu i na nacionalnom i na međunarodnom nivou. Ne samo da nisu preduzete potrebne mjere već je građanima pokazana velika nezainteresovanost za rješavanje problema.

Print

Otvoreno pismo premijeru Crne Gore

on .

Obraćamo Vam se u ime građana Crne Gore, nacionalnih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom prirode, a povodom početka izgradnje malih hidrocentrala na gornjem toku rijeke Cijevne. Naime, kao što ste i upoznati, na teritoriji države Albanije u toku je izgradnja jedne, a među lokalnim stanovništvom govori se oko 14 planiranih mHE na rijeci koja je prepoznata kao međunarodno i nacionalno zaštićeno područje.

Print

Ne Cijevnu u cijev!

on .

Povodom najava o izgradnji mini hidroelektrana u kanjonu Cijevne, NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Biciklo.me organizuje biciklističku vožnju kojom bismo poslali poruku o važnosti koju ova rijeka i njeno prirodno okruženje imaju za građane i građanke. Vožnja je planirana za subotu, 20. oktobar, i krenula bi sa Trga nezavisnosti u 11h.

Print

Third ornithological camp "Birds Without Borders" held in Montenegro

on .

3rd „Birds Without Borders" camp was organized from 10th until 14th October 2018 in Montenegro. The event was organized by Center for Protection and Research of birds together with Ornitological society „Nase ptice" from Bosnia and Herzegovina, Macedonian Ecological Society (MES) and Protection and Preservation of Natural Environment in Albania.

Print

Proslava Dana Zelenog pojasa u Albaniji

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Društvo za zaštitu prirode Albanije (PPNEA) pozivaju ljubitelje prirode da učestvuju na sajmu i festivalu "Dan Zelenog pojasa 2018" koji će biti održan u nedelju, 23. septembra u kanjonu rijeke Cijevne, harizmatičnom gradiću Tamare u Albaniji.

Print

Nova brošura o Ulcinjskoj solani

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Hrvatsko društvo za zaštitu prirode i ptica uz podršku organizacije EuroNatur i fondacije MAVA izradili su brošuru „Zaštitimo Jadranski migratorni put – Ulcinjska solana".
 

banervolonter