Print

Održana radionica "Zajedno protiv krivolova" u Budvi i Podgorici

on .

Radionica „Zajedno protiv krivolova“ je održana 05.02.2019. u Budvi i 06.02.2019. u Podgorici, gdje je učestvovalo više od 70 učesnika.
 
Radionica je bila namijenjena institucijama i državnim organima zaduženim za procesuiranje krivolovnih aktivnosti i krijumčarenja ptica kao i drugih životinjskih vrsta. Na radionici su bili prisutni predstavnici državnih institucija: Uprava policije, Uprava carina, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, Uprava za inspekcijeske poslove: Odsjek za inspekciju šumarstva, lovstva i zaštite bilja i Odsjek za ekološku inspekciju, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Ministarstvo poljoprivrede i  ruralnog razvoja, JP Nacionalni Parkovi Crne Gore, NP Skadarsko jezero, JP Morsko dobro, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Lovačka organizacija Podgorica i Zeta, Natura 2000, kao i predstavnici nevladinih organizacija: Nora, Green home, Parkovi Dinarida, Udruženje Korina, Naše ptice (BiH) kao i nekoliko zainteresovanih građana i studenata.
 
AAA 2
 
U prvom dijelu radionice učesnici su imali priliku da čuju predavanje Nebojše Banićevića iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), koji je predstavio dosadašnje rezultate organizacije po pitanju rješavanja ovog problema na teritoriji Crne Gore. 
 
Sa ciljem predstavljanja primjera dobre prakse iz susjednih zemalja, tj. Evropske unije, na radionici je svojstvu predavača govorio glavni inspektor zaštite životne sredine pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, gdin Željko Vuković. Poznati borac protiv krivolova upoznao nas je sa dosadašnjim aktivnostima inspekcije zaštite prirode u borbi protiv krivolova u Republici Hrvatskoj i postignutim rezultatima. Saznali smo kako inspekcija zaštite prirode radi, na osnovu kojih zakona postupa te šta je uopšte u njihovoj nadležnosti. Gdin Vuković nam je govorio o dosadašnjoj saradnji inspekcije i drugih institucija, organizacija i plicije u borbi protiv krivolova i uz primjere iz prakse, te i zašto je važna aistencija policije u rješavanju ovog problema. 
 
AAA 1

banervolonter