Štampa

Obala

on .

Crna Gora ima 310 km dugačku obalnu liniju sa šest opština koje na nju izlaze: Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj. Područjem uz obalu (obala je u ovom smislu područje koje kvase najveći talasi za vrijeme najjačeg nevremena), kao i lukama, nasipima, hridima, kupalištima, izvorima, ušćima rijeka, kanalima spojenim sa morem, podmorjem i morskim dnom, kao i cijelim tokom rijeke Bojane na teritoriji Crne Gore gazduje jedno preduzeće u državnom vlasništvu – Morsko dobro Crne Gore. Ono u Ulcinju zahvata pojas širi od jednog kilometra. Morskom dobru pripada: osam ostrva i šest školja, 31 hrid i četiri grebena. Njihova obalna linija iznosi 25,6 km.

Ukupna dužina plaža na crnogorskoj obali Jadrana iznosi 73 km a njihov broj 117. Na najatraktivnijih 55 plaža, tokom ljetnje turističke posjete, voda je izmedju I i II klase, rijetko, samo na mikrolokalitetima, ona prelazi u III klasu tj. u vodu koja nije za kupanje. Zagađenje morske vode potiče uglavnom od bakteriološkog opterećenja zbog fekalnog otpada.

Najznačajnija prirodna staništa na crnogorskoj obali Jadrana

U zaleđu plaža Crnogorskog primorja nalaze se dvije lagune: Tivatska solila i Ulcinjska solana, a na samoj obali 2.2 km dugačka plaža Buljarica sa djevičanskim zaleđem. Uz more se nalaze Velika plaža i Ada Bojana.

Zaštićena područja u obalnom dijelu Crne Gore

banervolonter